A magyar nép hagyományos kultúrája

A Néprajzi Múzeum 1991–2017 közötti állandó kiállításának archívuma

2017. december 3-án, 26 évnyi nyitvatartás után bezárt a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása, A magyar nép hagyományos kultúrája. A kiállítás élete azonban mégsem ért véget, csak éppen másfajta, online formában folytatódik.

A tárlat, amely a magyar parasztság egykori életének tárgyi világába enged betekintést a 18. század végétől az első világháborúig terjedő időszakban, mintegy háromezer tárgyat, többezer fotót, iratanyagot tartalmaz. A cél az volt, hogy a bezárás pillanatában látható kiállítást minél teljesebb módon örökítsük meg, tegyük továbbra is megismerhetővé. Ehhez a tárgyak, fotók, szövegek, filmek számbavétele mellett összegyűjtöttük a kiállítással kapcsolatos, évtizedek során felhalmozott dokumentumokat: népszerű és tudományos szövegeket, kritikákat; videóinterjúkat, tárlatvezetéseket rögzítettünk az alkotókkal és interpretátorokkal, végigfotóztuk a tereket, virtuális séta készült. Mindezekből állt össze azután ez a sokszínű és rétegű anyag, amely újra hozzáférhetővé teszi a kiállítást.

A honlap egyrészt az egyes tematikák mentén követi végig a kiállítás anyagát, ezt az utat végig járva eljutunk az egyes tárgyak, fotók, dokumentumok adatbázisban fellelhető adataihoz, másrészt a tárlatot más összefüggésben is egységekbe rendezi: megismerkedhetünk a 2016‑ban készült Ablak-műtárgyösvény tárgyaival és szövegeivel, a kiállításban készült fotók és virtuális séta segítségével termenként idézhetjük fel a kiállítás fizikai látványát, megnézhetjük a kiállítás alkotóival készült interjúkat, tárlatvezetéseket, megismerkedhetünk a kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és a kiállításhoz készült kiadványokkal.

Nem tettünk mást: rögzítettük és online módon bemutathatóvá tettük a tárlat utolsó formáját, archiváltuk a Néprajzi Múzeum 20. század végi, 21. század eleji korszakos kiállítását.

https://magyar-nep-hagyomanyos-kulturaja.neprajz.hu

A készülő új állandó kiállítás koncepcióját első alkalommal az Útközben konferencián ismerhetik meg hazai és nemzetközi körökben.

Filed under: